Strona główna » Czarny Rosjanin (ang. Black Russian)

Czarny Rosjanin (ang. Black Russian)

Czarny Rosjanin (Czarny Rusek, Black Russian) to klasyczny, mocny koktajl o kawowym smaku, złożony z dwóch popularnych składników: wódki i likieru kawowego (np. Kahlua, Tia Maria). Jest bardzo szybki do przygotowania i w odróżnieniu od Białego Rosjanina (Białego Ruska, White Russian) nie zawiera domieszki mleka ani śmietanki.

Został wymyślony w 1949r. przez belgijskiego barmana Gustava Topsa pracującego w hotelu Metropole w Brukseli. Podobno inspiracją do skreowania tego koktajlu była Perle Mesty, amerykańska ambasador w Luksemburgu w latach 1949-1953 słynna z organizowania wystawnych przyjęć.

Składniki:

  • 50ml wódki
  • 25ml likieru kawowego (np. Kahlua, Tia Maria)
  • kostki lodu

Potrzebne będą:

  • Łyżka barowa – do mieszania.

Jak zrobić Czarnego Rosjanina:

Do szklanki wlej wódkę i likier kawowy, wypełnij lodem i delikatnie zamieszaj.

Szkło:

Niska szklanka typu Rocks.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Polub nas na Facebooku:

Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony. Więcej informacji znajdziesz w polityce plików "cookies". Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? czytaj więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close