Strona główna » Espresso Martini

Espresso Martini

Espresso Martini to współczesny klasyczny koktajl, który narodził się w Soho Brasserie w Londynie w 1983r. jako Vodka Martini. Dopiero z czasem został przemianowany na Espresso Martini. Jego twórcą jest Dick Bradsell, który wymyślił go dla jednej ze swoich klientek, gdy poprosiła go o coś orzeźwiającego a zarazem mocnego do picia (a dokładnie: drink to „wake her up, and f@@k her up”). 

Składniki:

  • 50ml rumu lub wódki (w zależności od preferencji)
  • 25ml likieru kawowego (np. Kahlua, Tia Maria)
  • ok. 50ml ostudzonej kawy espresso

Potrzebne będą:

  • Shaker
  • Sitko kuchenne
  • Kostki lodu

Jak zrobić Espresso Martini:

Wszystkie składniki wstrząśnij w shakerze z lodem i przecedź do schłodzonego szkła.

Szkło:

Kieliszek koktajlowy.

Dekoracja:

3 ziarna kawy.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Polub nas na Facebooku:

Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony. Więcej informacji znajdziesz w polityce plików "cookies". Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? czytaj więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close