Strona główna » Rob Roy

Rob Roy

Rob Roy to koktajl stworzony w 1894 roku w nowojorskim Waldorf – Astoria Hotel (dziś to miejsce zajmuje Empire State Building, a sam hotel został przeniesiony do nowego budynku na Park Avenue). Nazwa koktajlu została zapożyczona od tytułu popularnej w tym czasie broadwayowskiej operetki „Rob Roy” opowiadającej historię Roberta Roya MacGregora, szkockiego bohatera ludowego.

Rob Roy to praktycznie Sweet Manhattan, w którym Bourbon został zamieniony na szkocką whisky.

Składniki:

  • 50ml szkockiej whisky
  • 25ml słodkiego wermutu (np. Martini Rosso)
  • 2 dashe (1dash ≈ 0.5ml) Angostura Bitters

Potrzebne będą:

  • Szklanica barmańska
  • Łyżka barowa – do mieszania.
  • Sitko kuchenne
  • Kostki lodu

Jak zrobić Rob Roy:

Wszystkie składniki zamieszaj w szklanicy barmańskiej z lodem i przecedź do schłodzonego szkła.

Szkło:

Kieliszek koktajlowy.

Dekoracja:

Wisienka koktajlowa.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Polub nas na Facebooku:

Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony. Więcej informacji znajdziesz w polityce plików "cookies". Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? czytaj więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close